ACTUEEL

VROENHOVENSE WHISKEYFEESTEN (2 september 2018)

Met dank aan Drankenshop Bams uit Maastricht had Santhosham een stand tijdens de zeer druk bezochte whiskyfeesten in Vroenhoven.

Geld werd ingezameld door het verkopen van glaasjes single malt English whisky uit de Cotswolds.
Bas en Arthur haalden -inclusief een donatie van een gulle gever, bijna 500 Euro op. Heel mooi en we kijken nu al uit naar volgend jaar….

TOEKOMST VOOR DE VROUWEN VAN POONTHURA

Een toekomst voor de vrouwen van Poonthura!

Poonthura is een vissersdorp gelegen aan de Arabische Zee, in de provincie Kerala (vanwege de schoonheid ook wel  “Gods own country” genoemd) in het zuiden van India. Een mooi dorp, waarin Christenen, Moslims en Hindoes vreedzaam samenleven. Het straatbeeld wordt mede ingekleurd door tempels, een enkele moskee en diverse Christelijke kerken, zoals de Saint Thomas Church en de Sacred Heart Church. Visvangst vormt de belangrijkste bron van inkomsten in Poonthura. Altijd een fascinerende aanblik, grote bedrijvigheid zowel op zee als aan de wal. Veel vissersboten met honderden vissers waren –zoals iedere dag-op zee toen eind vorig jaar de cycloon Okhi de zuidkust van India trof: een zeer zware tropische storm. De overheid had –tot onbegrip en woede- verzuimd de mensen tijdig voor het gevaar te waarschuwen. Het gevolg: tientallen vissersboten uit Poonthura zijn vergaan en enkele honderden vissers zijn verdronken, deels nog vermist. Op de vrouwen die alleen zijn achtergebleven rust nu de belangrijke taak om –ondanks hun verdriet- te knokken voor de toekomst van hun gezinnen en hun gemeenschap.  Stichting Santhosham uit Eijsden en Maastricht steunt al vele jaren arme gemeenschappen, senioren in een kwetsbare positie, mensen met een beperking én “kanszoekende” jongeren op het platteland in Kerala. Alles draait om de kwaliteit van hun leven, van hun leefomgeving. Stichting Santhosham doet dit met de steun van tientallen trouwe donateurs: kleinschalig en heel concreet. Iedere Euro die binnenkomt gaat naar India! Het veldwerk gebeurt ter plekke,  heel effectief door Ability Aids India International (AAII), een geweldige club bevlogen mensen, onder leiding van Connie Newton. Stichting Santhosham  werkt al lange tijd fantastisch met deze non-profit organisatie samen.  AAII heeft nagedacht over de vraag “hoe kunnen we Poonthura een stap verder helpen?”. Als eerste project wil men nu heel graag een naaiatelier realiseren in Poonthura. Een nieuwe vorm van bedrijvigheid in de vorm van kleine onderneming die aan enkele tientallen vrouwen emplooi kan bieden. Mensen helpen zichzelf te helpen is hierbij –zoals bij alle activiteiten van AAII- de insteek. Ofwel: empowerment. Het realiseren van een naaiatelier kost nogal wat: nodig zijn met name een locatie, naaimachines met toebehoren, additionele apparatuur en  training. Stichting Santhosham heeft het op zich genomen de middelen voor dit waardevolle project in en vanuit Limburg bijeen te brengen. Via de familieband heeft confectiebedrijf Lutex uit Tunesië al substantiële steun in natura toegezegd. Ook de eerste donaties van particulieren zijn binnen en er zit naar verwachting nog wel wat in de pijplijn….Maar er is nog heel wat geld nodig.

Het mooie gebaar van de  Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland om op 24 juni te collecteren voor de vrouwen van Poonthura is óók in India met grote dankbaarheid  ontvangen!

ZIe hier het gehele artikel.

SANTHOSHAM OP BEZOEK IN KERALA

In februari 2018 bezochten Arthur en schoonzoon Bas Kerala. Een indringende
en emotionele reis. De ontmoeting Met Joseph (voorzitter van AAII) en Connie
en haar team waren hartverwarmend. De ontvangst door de door Santhosham
gesponsorde kinderen en senioren maakte ons stil, zo mooi! En dan de
bezoeken aan gezinnen in moeilijke omstandigheden op het platteland: het
ging je door merg en been. Daarna weet je eens te meer waarvoor Santhosham
en haar begunstigers het allemaal doen: we maken écht verschil, in het
klein, maar heel concreet voor mensen met een gezicht en een naam .